Sojoez-Bemanning Voert Ballistische Terugkeer Na Booster Mislukt Tijdens Het Starten

0
23

Een russische Sojoez-MS-10 ruimtevaartuig ervaren een “anomalie” tijdens de lancering van vandaag, terwijl het dragen van twee passagiers op de route naar het International Space Station (ISS). Dat is een diplomatieke manier om te zeggen dat de russische booster is mislukt, waardoor de bemanning voor het uitvoeren van een risicovolle start afbreken. De twee bemanningsleden, astronaut Nick Haag en kosmonaut Aleksey Ovchinin, maakte het terug naar de oppervlakte veilig en gezond. Echter, kan dit een probleem zijn voor de huidige bemanning van het ISS.

Het gedoemd booster links Aarde achter bij 4:40 AM ET vandaag (Okt. 11), en alles leek in orde, voor de eerste paar minuten. Ondanks zijn leeftijd, de Sojoez-platform is een zeer betrouwbare manier van vervoer naar de ruimte. NASA gekocht stoelen aan boord van de Sojoez-capsules voor de toegang naar het ISS na de pensionering van de Space Shuttle in 2011. Dit zag eruit als een ander saai Sojoez-lancering voor de eerste paar minuten, maar dan is de live-feed toonde steeds heftige trillingen in de cabine (ongeveer 2:20 in de video hieronder). Even later, een uiterlijke weergave liet een wolk van puin.

De live feed overgestapt naar een pre-rendered beklimming simulatie terwijl we wachten op nieuws over de bemanning. De russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bevestigd enkele minuten later dat de Haag en Ovchinin gedwongen afbreken van de start en ontsnappen aan de falende booster in de Sojoez-capsule. Vanwege de hoogte en de snelheid, de bemanning moest voeren wat bekend staat als een ballistische de terugkeer in de dampkring, die een veel steilere hoek dan een normale terugkeer in de atmosfeer. Sojoez-bemanning meestal trek over 4Gs tijdens de terugkeer in de dampkring (vier keer de kracht van de zwaartekracht), maar een ballistische traject kan meer dan het dubbele. Den haag en Ovchinin alleen bereikt een beetje over 6Gs, dat wel.

Een paar uur later, Roscosmos bracht een foto van den Haag en Ovchinin veilig en gezond op een Kazachstan luchthaven waar ze waren het krijgen van een medische checkup na de beproeving. Roscosmos ook heeft aangekondigd dat het de vorming van een commissie om te onderzoeken wat de oorzaak van de booster mislukking. NASA is ook het uitvoeren van een onderzoek van zijn eigen.

Dus, iedereen kan het fijn zijn na de gebeurtenissen van vandaag, maar deze laatste Sojoez-incident zou hebben langdurige gevolgen. Er was al bezorgdheid over de Sojoez betrouwbaarheid na een boorgat werd aangetroffen aan boord van een Sojoez-aangemeerd aan het ISS een aantal weken geleden, en nu de MS-10 heeft geen baan. Het is waarschijnlijk dat Rusland pauze Sojoez-raketten als het eruit ziet in het laatste incident, en dat betekent dat er geen nieuwe bemanning naar het ISS. Zowel SpaceX, Boeing werken aan bemande ISS gelanceerd, maar dat zijn ze niet verwacht te krijgen NASA goedkeuring tot de zomer van 2019 op zijn vroegst.

Nu lees: Programmering Fout Kan Zijn Veroorzaakt Mislukte russische Raket te Lanceren, NASA stelt maximaal vijf stoelen en meer op russische Sojoez-missies, en Boeing en SpaceX er nog Niet Klaar voor Bemande Vluchten in 2019